Cícerové karí

Milujem karí. Je to univerzálne jedlo, ktoré sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Mäsové, vegetariánske, s kokosovým mliekom alebo bez. 

Inšpiráciou na tento recept bol opäť obed pre nášho drobca. Keďže nerada plytvám potravinami, tak som spojila príjemné s užitočným. Vzniklo z toho trochu netradičné karí.

Porcia pre synčeka, ktorá bola zároveň inšpiráciou celého receptu, pozostávala zo žltej tekvice, batátu a špenátu.

Pre nás s manželom som vymyslela menej kašovitú a trochu pikantnejšiu verziu :)

Ingrediencie (4 porcie):

  • 2 hrste žltej tekvice (cca. 300g)
  • 1 menší batát
  • 1 cibuľa
  • 1 konzerva cíceru (alebo si ho môžete vopred uvariť)
  • 2 hrste čerstvého baby špenátu
  • 1/2 lyžičky kari korenia
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/2 lyžičky korenia garam masala
  • 1/2 lyžičky sušeného zázvoru (môže byť aj čerstvý, v tom prípade 1 čajovú lyžičku)
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • trochu chilli (pre toho, kto má rád pikantnejšie chute)
  • soľ, korenie
  • olej

Na troche oleja orestujeme cibuľu. Pridáme všetky koreniny a chvíľu ich opražíme. Podlejeme trochu vodou, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a batát. Premiešame a dolejeme potrebné množstvo vody, aby siahala asi do polovice zmesi.  Necháme dusiť 15 minút. Potom pridáme cícer (konzervovaný alebo vopred uvarený, určite nie surový) a podusíme, kým nie sú tekvica a batáty mäkké. Časť zmesi odoberieme a rozmixujeme v mixéri. Prilejeme späť k zmesi. Takto sa nám celá omáčka pekne zahustí bez toho, aby sme museli pridávať múku. Vďaka tomu je toto jedlo prirodzene bezlepkové, vegetariánske aj vegánske. 

Odstavíme z plameňa a na záver pridáme špenát. Prikryjeme a necháme ho trochu zavädnúť vplyvom zvyšného tepla. Potom všetko dobre premiešame, osolíme a okoreníme podľa chuti a môžeme podávať ideálne s ryžou.

Dobrú chuť :) !