Domáce müsli tyčinky

Ingrediencie (cca. 8 ks)

  • 1 hrnček (250 ml)  jemných ovsených vločiek
  • 1 hrnček sušených marhúľ
  • 1 hrnček sušených datlí
  • 1/2 hrnčeka mandlí
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1 PL medu alebo sirupu z agáve, prípadne iného sladidla
  • voda

Na začiatok si marhule zalejeme vriacou vodou a necháme postáť aspoň 10 minút, aby trochu zmäkli. Potom ich scedíme a spolu s ostatnými suchými ingredienciami vsypeme do mixéra. Odporúčam použiť trochu výkonnejší mixér. Pridáme tekutý med alebo iné sladidlo (sirup z agáve, datlový sirup, resp. podľa chuti). Pridáme 1 dcl vody a mixujeme. Pokiaľ je zmes príliš hutná, prilievame po troche toľko vody, kým sa nevytvorí lepivá hmota, ale netreba mixovať príliš na hladko. 

Pokiaľ máme formu na tyčinky, môžeme zmes natlačiť do formičky. Ak nie, stačí použiť menší plech alebo misu vystlanú papierom na pečenie, do ktorej hmotu rovnomerne roztlačíme. Dáme schladiť min, na 1 hodinu do chladničky.

Keďže tyčinky nemajú v sebe konzervanty, treba ich držať v chladničke a skonzumovať v priebehu 3 dní. Ale myslím, že dlhšie ani nevydržia :).