Rezance so zeleninou a tofu

Najlepšie sú recepty z jedného hrnca. Kto so mnou súhlasí? :) Ja osobne milujem varenie. Ale nie vždy mám dosť času stáť pri sporáku niekoľko hodín. Preto mám väčšinou v repertoári recepty "rýchlovky". Tie vznikajú priamo za pochodu z toho, čo práve ponúka chladnička. Dnes to budú čínske rezance. Dajú sa zohnať v Lidli počas orientálneho týždňa. Pokiaľ by ste chceli pripraviť bezlepkovú verziu, môžete použiť sklené rezance, ktoré najčastejšie zoženiete v Bille.

Ingrediencie (2 porcie):

  • 1/2 balíka čínskych rezancov vhodných do woku / sklené rezance
  • 1 balenie tofu natural
  • 1/2 hlávky brokolice
  • 1 červená paprika
  • 1 menšia cuketa
  • 1 šálka čínskej kapusty
  • 1 ČL čerstvého alebo mletého zázvoru
  • 3 PL sladkej chilli omáčky
  • 2 PL sójovej omáčky Shoyu alebo Tamari
  • šťava z 1/2 citróna
  • soľ, korenie
  • sezam na posypanie

Na troche oleja mierne opražíme zázvor. Všetku zeleninu nakrájame na kúsky, pridáme k zázvoru a chvíľu restujeme. Ja mám rada, keď je zelenina krásne chrumkavá, preto nerestujem dlhšie ako 2-3 minúty. Medzitým si zvaríme v rýchlovarnej kanvici vodu a zalejeme ňou čínske rezance. Necháme postáť podľa návodu cca 4-5 minút.

Do zeleniny pridáme chilli omáčku, sójovú omáčku, soľ, korenie a chvíľu restujeme, kým omáčky neskaramelizujú. Trvá to asi len 2 minúty. Pridáme nakrájané tofu a odkvapkané rezance. Premiešame aby sa všetko pekne spojilo a odstavíme. Na záver pridáme šťavu z polky citróna (alebo aj menej, záleží ako má kto rád) a posypeme sezamom. A hotovo :)

Kto má výhrady voči tofu, môže ho nahradiť restovaným kuracím mäskom. Nemusíte ho ani robiť osobitne, stačí ho pridať pred zeleninou a potom pokračovať podľa receptu.