Otázka racionálneho stravovania je veľmi populárnou témou dnešnej doby.
Kde však reálne začína jej uplatnenie? Stačí si túto otázku položiť pri pohľade na tanier, keď si sadáme k večeri? Niektorí zachádzajú až k samotnému prapôvodu surovín. Už tam by totiž mal prebiehať racionálny a uvážený výber surovín, aby sme eliminovali tzv. uhlíkovú stopu na zemi. Názorov je mnoho a je na každom, ku ktorému z nich sa prikloní. Faktom však je, že pre bežného spotrebiteľa by mala racionálna výživa začínať už samotným nákupom potravín.
Zabezpečenie pestrej stravy je pre nás niekedy až nadľudský výkon. Pre našich predkov to však bola bežná súčasť každodenného života. Využívali široké spektrum potravinových zdrojov rastlinného a živočíšneho pôvodu. Väčšinu z toho si museli sami dopestovať alebo uloviť. Následne si výmenným obchodom každý zabezpečil, čo práve potreboval.
Dnes si už takýto systém vieme len ťažko predstaviť. Pohodlnú a pravidelnú dodávku potravín dennej potreby nám zabezpečujú obchody či tržnice. Regále sú plné farebných vrecúšok a téglikov. Všetko je systematicky uložené a zatriedené. Ako keď človek vojde do dobre organizovanej špajze. Pri pohľade na cenovky náš zrak zlákajú vyzývavé ponuky akcií a zliav. Priznám sa, tiež som jedna z tých, ktoré sa nechajú zlákať na pútavé vlajočky, ktoré signalizujú zredukovanú cenu. A prečo nie, veď je to výhodnejšie. A keď je to ešte zavarené alebo zakonzervované, tak to aj dlho vydrží. To sa predsa oplatí.
Ja som však aj človek, ktorý sa pri nákupe zameriava na viacero aspektov, ako len na výhodnú cenu. Z pohľadu výživového poradcu ma zaujímajú mimo iného nutričné hodnoty, ktoré daná potravina obsahuje alebo aj pôvod produktu. Je vyrobený na Slovensku? Alebo podporujem potravinársku firmu inej krajiny? Je cena produktu adekvátna jeho kvalite? Neplatím len za značku či vzduch v obale? To je len pár otázok, ktoré by sme si mali ako spotrebitelia klásť, keď si vkladáme potraviny do košíka.
V kontexte racionálnej výživy je racionálne, čiže múdre a uvedomelé, zásobiť telo látkami, ktoré mu prospievajú v jeho vývoji. Náš organizmus vynakladá každý deň enormné množstvá energie na to, aby prežil, bránil sa vonkajším vplyvom, regeneroval poškodené časti a navyše plnil všetky úlohy, ktoré mu zadáme. Ako dlho to však môže vydržať, ak mu dodávame potraviny, ktoré nemajú veľkú výživovú hodnotu? Postupné až absolútne vyčerpanie zásob, tzv. deplécia, môže byť pre organizmus až fatálne. Preto je už pri nákupe potravín dôležité, čím zásobíme našu chladničku a neskôr aj naše telo.
Na záver teda ešte pár rád:
- Stravovať sa racionálne znamená zabezpečiť si pestrú a širokú škálu rôznych potravín. Základ by mali tvoriť čerstvé produkty, ktoré telu dodávajú potrebnú energiu a množstvo vitamínov a minerálov.
- Vyhýbajte sa spracovaným potravinám s dlhou dobou spotreby. Tie sú prospešné len pre potravinársky priemysel, ktorý má z ich predaja väčšie zisky. Na ovocí a zelenine sa totiž nedá tak zarobiť.
- Naučte sa čítať etikety a zloženia potravín. Obsahujú cenné informácie pre vaše zdravie a zdravie celej vašej rodiny.
Zdroj foto: freepik.com